Încăperea din care avem cele mai puține imagini este baia. Nu că am fi pudici – tocmai am deschis pentru voi ușile dormitorului -, ci pentru că a fost ultima gata. Ca să fim corecți cronologic, cel mai recent proiect acasă e reprezentat de bucătărie, activat și finalizat toamna trecută. Baia însă și-a așteptat cel mai mult facelift-ul.
În 2017, cu “covorul” de gresie
Băii i-a venit rândul când deja celelalte spații trecuseră cel puțin printr-o reamenajare. Bogdan ne tot spunea că e “odioasă”, dar, între noi fie vorba, chiar odioasă nu era, mai degrabă prea normală. Nu avem nicio fotografie din acea perioadă, așa că imaginați-vă asta: o încăpere ce ar trece drept mare chiar și pentru baia unei case noi, cu gresie și faianță înspre bej (ce s-a putut la mutarea din 2001, când diversitatea materialelor cam lăsa de dorit, iar bugetul, de după mutare, cam lăsa și el), cu o cadă mare pe colț, cu aplice făinuțe, o oglindă mare și același raft de lemn, alb pe partea cu ușa.
Baia în 2015, cu parchet alb și nu toate accesoriile pe poziții.
Cum a început
Prin 2015 o țeavă a reușit să scoată apă prin gresie și atunci s-a întâmplat totul: a fost scoasă cada mare de pe colț și n-a mai fost primită înapoi, a fost spart până la tencuială în zona căzii și reparată problema prin înlocuirea întregii instalații sanitare (ca să știm un lucru), care deja udase bine partea de jos a celor doi pereți ce străjuiesc cada.
Și a rămas fundalul, cam bej. Și pentru că ‘problema’ a venit, ca orice problemă, pe neașteptate și bugetul cam mersese, pe bună dreptate, la instalator, dar Bogdan nici nu se gândea să mai intre în baia cu același fundal, a început povestea. Și-a dat seama că poate “improviza”, fără a face compromisuri la capitolul funcționalitate, că la estetică în general nici nu-i trece prin cap să facă. 😉
A placat pereții cu parchet (Da, parchet!), dat apoi cu lac mat impermeabil. Asta a diminuat enorm din timpul și bugetul șantierului pentru că nu a mai fost nevoie să dea faianța veche jos. Pereții din zona căzii și a chiuvetei, fiind și cei mai expuși la apă, au fost placați cu lambriu din PVC, firește, tot peste faianța veche. Arată ca un tapet cu linii fine, numai că e probabil una dintre cele mai economice soluții de a scăpa vizual de faianța/vopseaua care nu-ți mai place.
Baia în 2017, varianta finală
Au urmat o cadă cu picioare, găsită la un preț incredibil la Mr. Bricolage, și blatul lavoarului confecționat din lemnul salvat din șopronul bunicilor din sud. Lavoarul care le ia tuturor ochii a fost găsit în depozitul Exotique, reținea Bogdan că văzuse ceva în urmă cu cel puțin doi înainte și nu s-a lăsat până nu a ajuns în depozit să cotrobăie singurel. Și și-a găsit visul cu ochii.
O soluție ce nu ni s-a potrivit
Parchetul alb nu mai e – și aici intervine o discuție pe care, chiar dacă am păstrat-o pentru final, merită atenția. Nu recomandăm parchet alb în baie decât în apartamentele impecabile, unde ideal nu aveți mai mult de un cățel și o pisică. Alegerea parchetului alb nu a fost tocmai ușoară – Bogdan a tot citit și a ales unul foarte rezistent la apă și umezeală, care așa s-a și dovedit în cei aproape trei ani în care a stat cu noi. A fost cea mai scumpă “piesă” din baie, pentru că nu facem magii și nici improvizații când vine vorba de calități indiscutabile ale finisajelor. Dar, marele ‘dar’ este că nu-l recomandăm la casă, cu atât mai puțin la o casă cu trei pisici, patru căței și prieteni mulți care vin constant în vizită. Stăteam cu toții pe plajă și în grădină, dădeam apoi o fugă la baie și, ușor, dar sigur, urmele lăsate de nisip plus gheruțe au început să se vadă.
Dichiselile de final
La aproape trei ani de la inaugurare, parchetul a fost înlocuit cu covorul de gresie, descoperit la o promoție irezistibilă, în Hornbach. Și, cum reușește Bogdan în toate cazurile, în cei aproape trei ani de la prima și cea mai importantă transformare, și-a pus amprenta asupra decorului încât acum baia este 100% din filmul încăperilor casei – o cameră tratată cu atenția cuvenită, așa cum inteligent îi spun englezii – “bathroom“. Și așa cum și-o dorea de la bun început.
Fotografii de Alex Boghian