Livingul este, vorba reclamei, centrul de comandă al casei din octombrie până în aprilie, în rest stăm numai pe afară, prin curte & grădină. Aici punem la cale poveștile, ne ascultăm muzicile, degustăm vinurile, apărăm dulciurile de pisici.
Livingul, varianta finală
V-am povestit deja, în articolul despre #OchișoruHome, #OchișoruSpirit, cum căsuța este din anii ’50, iar Bogdan nu a vrut s-o dărâme, ci i-a păstrat structura și compartimentarea, intervenind cel mai vizibil în living. Aici podul a fost anulat, în locul lui apărând luminatorul. Ferestrele vechi, rămase la forma lor originală, erau prea mici pentru a da suficientă lumină spațiului acum deschis. A sta pe canapea, ziua, în bătaia soarelui sau a vedea, noaptea, prin acoperiș stelele și luna sunt senzații de neprețuit.
Tot în living a fost anulat peretele ce-l despărțea de dining, ca să privești, fără obstacole, la focul mocnind al șemineului, construit parțial tot de Bogdan.
Livingul în 2015
Două dintre grinzile pe care se joacă tot timpul motanul Nicolae sunt cele ale căsuței vechi, celelalte au fost îndelung căutate pe la demolări și aduse la Ochișoru. Iar peretele ce-și poartă brandul nu e îmbrăcat în tapet, ci în adeverințe autentice, din anii 1800, scrise cu tocul în română și în germană – au fost găsite de tatăl lui Bogdan în podurile școlilor din Sibiu. Poți citi cum “adrisantu” și “prea onoratu comitetu” își vorbeau pe atunci.
Nicoale, surprins moțăind pe grinzi de Theo Manusaride, înainte de Crăciun
Ferestrele vechi suspendate, salvate de la demolări, încadrează una dintre plajele preferate din, pe vremea anilor 2000, nu atât de turistica Bulgarie. Iar mobilierul, ei da, mobilierul este reprezentativ pentru linia regală impusă de Gustav al III-lea al Suediei. E cunoscut sub numele generic de “gustavian furniture“, iar exemplele de aici vă vor face să înțelegeți și mai bine stilul.
Livingul în 2017
Ce i-a venit lui Gustav cu acest stil? S-a molipsit după ce, pe la 1700, a fost într-o vizită mai lungă la Versailles. Inițial linia era destinată doar figurilor cu palat și sânge albastru, treptat însă a ajuns și la poporul mai răsărit, dar nu neapărat în această variantă. În continuare, piesele din lemn simplu, tapițate cu mătase sunt mai “nobile” decât cele din lemn pictat, fără mătase. Cum a ajuns la noi rămâne secretul nostru. Nu, nu ni l-a lăsat mai ieftin Leonardo di Caprio, care s-a topit și el după gustavian style într-una dintre reședințe. 😉
Livingul surprins în 2017
Update-urile la noi nu se termină niciodată. Iar singurele perioade când Bogdan lasă decorul neschimbat sunt cele în care e prea ocupat cu decorurile altora. 🙂 Dacă vreți să știți cum s-a jucat în propriul living din 2012 încoace, iată, mai jos, suita schimbărilor, în ordine cronologică și organizată galerii foto, pe parcursul a trei perioade: 2012, 2015 și 2017. Sau cum ne-am petrecut cel mai recent cincinal.
Colțul dinspre șemineu: de la lounge, la dining
Zona canapelei: covoare, fundaluri și chiar canapele diferite.
Între living și dining: i se mai spune și “etajera pisicilor”
Detalii, cu fundal când vernil (2012-2015), când albastru (2017). Îi spunem fereastra noastră de cer.
Casa vie
Ne-am lungi prea mult dacă v-am povesti de-a fir a păr ce, cum, de unde am luat și cu ce am schimbat. Am intrat însă în culise și am dezvăluit sursa pieselor centrale în articolul ce descrie stilul nostru, la fel cum în postul despre echilibrul fin al detaliilor am surprins tranzitul accesoriilor în spațiu, pe durata unui singur an, ce conturează mereu altfel scenografia.
Trăim într-o casă vie, ce se schimbă și crește odată cu noi, reacționează la stările noastre, la vacanțele și muzicile noastre, la micile și marile plăceri (ne)vinovate. Vorbim la plural, căci cu toții simțim la fel, cel care conturează însă ideile e creatorul de drept – Bogdan. În ultima vreme însă a început să ne lase să ne implicăm mai activ la transformări. 🙂
Meduze create de o artistă din Grecia.
2017, acasă
Sunt și lucruri care nu se schimbă niciodată, cum ar fi locul preferat al Moromitzei, același din seara în care am cunoscut-o – primăvara lui 2012.
Fotografii de Alex Boghian (este cu noi de la bun început și a surprins toate transformările casei)