Toamna trecută, începând cu 15 octombrie (nu o vom uita), am cam demolat bucătăria. 🙂 Ar fi prea puțin spus “am făcut câteva modificări”, pentru că, de la Bogdan citire, era nevoie de ceva amplu. Și au dispărut: barul, o parte din tavan, dulapul/dulapurile după care am suspinat și alte câteva corpuri, iar la capitolul accesorii… preferăm să înghițim în sec.
Bine, asta cu suspinatul și înghițitul în sec e așa, mai degrabă un artificiu de regie, bineînțeles că ni se pare genial cum a ieșit totul (știm, suntem modești) și, de fapt, nu le ducem într-atât lipsa. Eram într-adevăr atașați de ele, unora le-am găsit deja alte locuri de cinste, iar acum, în sfârșit, stăm la cafea, vorbim de cum ne-a fost ziua și gătim într-o bucătărie mult mai logică, fluidă și funcțională.
De frumoasă, era frumoasă
Așa cum poate ați văzut-o (măcar din fotografii) unii dintre voi și așa cum am cunoscut-o și noi, Bucătăria lui Bogdan chiar era poezie: oglinzi vechi, dulapul recondiționat al buncii, polițe pline de chestiuțe care mai de care, de-ți lua ceva să le observi pe toate, pisici pe bar, căței la ușă. 🙂 Cum la unii e plin de condimente și ustensile, la noi era plin de accesorii. Deh, noi găteam cel mai des design pe pâine.😄
Glumim, chiar mai găteam și altceva, dar în general se lăsa cu mulți pași și un du-te vino de-a dreapta și de-a stânga barului înalt.
Bucătăria în 2012
Dulapul recondiționat, de peste o sută de ani, a frânt multe inimi.
Blonda și Betty, cerșind accesul
Of-ul și off-ul
Dimensiunile bucătăriei, aproximativ 13 metri pătrați, o califică în categoria unei semigarsoniere. Și totuși nu prea simțeai acest spațiu. Înălțimea mică, de casă veche, în care te apleci când intri, ca în casa bunicilor, și barul din mijloc fracturau suficient de mult senzația de cameră amplă. Cum în urmă cu doi ani prioritatea fusese baia, următorul proiect de amenajare pe lista scurtă a ajuns ea – bucătăria.
Bucătăria până în Octombrie 2017
Mai albă decât în 2012, dar destul de aglomerată. Planul noii bucătării era deja pe frigider
⇓click pe imagini pentru a le vedea mai mari
‘Metoda’ foilor de ceapă
Bucățelele de stilcă colorată din dreptul fostului blat de lucru, de exemplu, au fost o soluție de moment pe care Bogdan a găsit-o la sticlarul cartierului: i-a zis să le taie în pătrate mici și apoi le-a lipit el peste faianță; corpul ce susținea blatul de lucru, cu sertare și mașina de spălat vase, din spatele barului a fost pus cap la cap tot de el (Bogdan, nu sticlar); dulapul recondiționat al bunicii a frânt multe inimi și a inspirat multe alte proiecte… Vă spunem toate astea nu pentru că nu sunt soluții de urmat: micile improvizații, făcute responsabil și cu dichis, au transformat bucătăria și au ținut-o pe cât s-a putut de frumoasă și funcțională mai bine de 10 ani. Însă, la un moment dat, când decizi să faci o schimbare, îți dai seama că cel mai sănătos e să fie una radicală, construită pe o foaie cât mai albă.
În momentul în care au început să dispară și finisajele, am conștientizat straturile și ne bucuram că dispar ca atunci când îți cureți tenul după machiajul unui party până-n zori. Suntem siguri că, dacă peste 1.000 de ani o echipă de arheologi ar da în săpăturile lor peste case românești, ar concluziona poate că între 1990 – 2050, să zicem, a dat o glaciațiune peste România: prea toate camerele au gresie + mochetă + parchet; pe pereți dai de faianță veche + lambriu + tapet, la unii plus și câte o izolație, să fie. Moda foilor de ceapă! Cei mai mulți ne zic că a noastră căsuță nu prea are deloc legătură cu România: ei bine, acum că ați văzut straturile pereților din bucătărie, nu mai putem zice ba. 🙂
Irezistibilul șantier, octombrie 2017
Cele mai grele etape: tavanul înlăturat și finisarea podului (sus); înălțarea ușii de la intrare prin înălțarea boiandrucului (jos).
Galeria foto:
Odată dat jos și tavanul (ocazie cu care am revizuit numărul bârnelor și inventarul scândurilor de păstrat din pod), bucătăria arăta deja altfel, mai Mare! Cum livingul și mai târziu garajul au câștigat o perspectivă atât de frumoasă prin renunțarea la pod, era păcat să nu fi încercat asta și în bucătărie. Nu am rezistat și, cu ajutor specializat, am înălțat și cadrul ușii de la intrare. Ușă ce, de-a lungul timpului, a făcut un număr considerabil de victime, care au văzut bine pragul de jos după ce pragul de sus le-a accidentat, fără preaviz, vârful capului.
Luminatoarele IKEA, cu lumină reglabilă, montate în noul tavan
Sunt și locuri unde nu e cazul să exagerezi: am acoperit faianța model anii ’70 cu lambriu de interior. Știm foarte bine cu cât s-ar fi prelungit șantierul și cu cât ar fi crescut numărul sacilor de moloz dacă o îndepărtam și pe ea. Așadar, glaciațiunea poate să vină în continuare. 🙂
Soluții
Deși nu arată, mobilierul de bucătărie este IKEA. Bogdan nu a vrut mai mult de alb și textura lemnului ca să încălzească spațiul. Iar luminatoarele ‘fake’, în sensul în care nu sunt decupate în acoperiș, cum am făcut în living și în garaj (sunt pe led, noutăți IKEA), fac camera asta atât de aglomerată înainte să pară acum atât de luminoasă și amplă.
Espressorul de la Nespresso. Adevărata piesă centrală a bucătăriei. 🙂 Am ținut să-și păstreze locul fix și în noul set-up, adică să fie la îndemână să apeși pe buton în drum spre baie, dimineața, iar când ieși să te aștepte cafeaua!
Cu siguranță, de-a lungul lui 2018 mica galerie a decorațiunilor va fi într-o continuă schimbare și o vom documenta cu mici update-uri. De exemplu, Bogdan încă nu s-a hotărât ce textură să îmbrace peretele din dreptul blatului de lucru, iar eu presimt deja că asta va fi subiectul unui nou articol. 😉
Mai multe detalii din culisele amenajării și detalii despre buget așteaptă aici.
Foto: Alex Boghian
2 comments
Și în realitate e și mai frumoasă! Felicitări și bucătăreală minunată!
Mulțumim, Georgiana! Te așteptăm să bucătărim o dată împreună. 🙂