Am mâncat multe cireșe, miroase a pepeni prin piețe, traficul pare mai puțin blocat, dar nu de la vreo revoluție, ci de la vacanța mare! Nu știm voi cum sunteți, dar nouă creierul clar încă nu ni s-a resetat din vremea copilăriei și cum vine 15 iunie, cum ne pleoștim sau ne cam pierdem cu ochii în zare indiferent de cât de multă treabă avem. Și avem! 😁 Doar că simțim cum rotițele din cap se împotmolesc în ceva de culoarea și consistența vatei de zahăr.😛
Fix pe 15 iunie, ca să sărbătorim declicul nostru subiectiv de vacanță, ca-n copilărie, am pus cap la cap, la Ochișoru, moodboard-ul de iunie. I-am avut alături de pe cei mai frumoși și cuminți copii. Știm, nici noi nu am crezut că această alăturare – frumoși, și cuminți, și deștepți – e posibilă (!). Ba chiar suntem (re)cunoscuți pentru frica care începe să ne mijească în ochi când prietenii ne anunță că, ups, vor veni cu mai mulți copii pe la noi. Nu suntem căpcăuni, doar colecționari. 😉 Maria și Radu au fost curcubeul nostru pe 15 iunie. Părinții lor minunați, prietenii noștri Monica și Adi (să tot cunoaștem așa părinți!), s-au jucat împreună cu ei și cu noi în garajul plin de jucării. După care am alergat prin curte. Le Mulțumim din suflet pentru ziua frumoasă pe care ne-au dăruit-o.❤
Unicorn
Ingredientele pentru ziua perfectă de joacă și bucurie se aliniază frumos mai jos. Le-am ales gândindu-ne la cum ne-ar plăcea să se joace creativ copiii noștri, cât de fain le-ar stimula mânuțele și imaginația. Ah, și pentru că ne-au picat în primul rând nouă cu tronc. 😄 Am dat toți roată în jurul lui Transformo, meșterit de Atelierul Mari & Mici, ne-am jucat cu toate seturile Toys for Boys de la RUSBO, am construit trenulețul Pojga Toys, am purta în fiecare zi hăinuțe Cireshel, ne-am lua trotinetă din lemn de la Atelier Mărunțel, ne-am comanda păpuși Papuchette după chipul și asemănarea noastră, am citi până târziu în noapte, cu lanterna, cărți de povești.
Transformo = masa de joacă care-ți face ordine în casă! La prima vedere ai zice că e doar o masă de joacă, doar că în doi timpi și două mișcări devine o super etajeră – ridici blatul de laterale, după care, pentru siguranță, apeși pe opritorul din lemn ce ține rafturile fixe. Fără să fie nevoie să strângi nimic de pe blat: acesta se desparte instant în 3 etajere, care se aliniază “drepți” la perete cu toate jucăriile intacte pe ele. Asta se întâmplă datorită plăcilor inteligent & simplu prinse de blat, ce delimitează dimensiunea etajerelor și care rămân fixe și la ridicare, și coborâre. În tot acest timp jucăriile nu se clintesc de pe ele – reîncepi jocul de unde l-ai lăsat. În partea de jos a etajerei (se vede cel mai bine atunci când Transformo e strâns pe verticală) rămâne suficient spațiu de depozitare pentru jocurile ce se desfac apoi pe masă.
Vezi pe site-ul lui minunat creat cum se transformă.
Transformo ridicat la perete = etajeră slim, foarte încăpătoare
Rareș este tăticul lui Transformo, iar împreună cu Mihaela și băiețelul lor, Luca, ne-au făcut o demonstrație de joacă cu Transformo la Ochișoru. Luca se descurca perfect la a-și strânge masa de joacă, care în primul rând pentru el a fost creată. Special pentru Ochișoru și moodboard-ul de iunie, Rareș a înlocuit plăcile de Lego (cele mai populare) cu unele ale căror petice de fetru atent decupate conturau peisajul unui orășel, cu case, băncuțe, garduri, râu, omuleți de aranjat în spațiu – o comunitate de închegat și desenat. O parte din figurine vin din Letonia și sunt create de designerul Anna Maximova – smubic.com.
Maria și Radu au colorat neîntrerupt orașul și l-au populat de la ei putere cu jucăriile de la RUSBO și Pojga. Noroc că avem curte mare, că altfel nu se mai dezlipeau de masa de joacă.
Transformo este o piesă super grafică și smart pentru spațiul micuțului tău – are masa lui de joacă care se pliază în 3 secunde într-o etajeră cu spațiu de depozitare, ca să nu calci tot timpul pe legourile sau jucăriile împrăștiate pe jos. Iar reia jocul de unde l-a lăsat înainte de culcare. La Ochișoru am arhivat în ea toate celelalte jucării, mai puțin trotineta. Și recunoaștem că, după această experiență, visăm la un birou pentru noi pe același sistem – tot un fel de masă de joacă. ☺Iată cum îl poți aduce pe Transformo la tine acasă. Sau cum îi poți face o vizită la atelierul din București, de la Nod Makerspace.
Cireshel este un brand de hăinuțe cu poveste pentru copii. Natalia Știrbul, creatoarea Cireshel, dă viață acestor splendori delicate în Chișinău. Și o face de când a devenit mamică, căutând o alternativă care să reintroducă tradiția în linii ludice, lejere. Materialele ei naturale, vaporoase, dublate de broderia manuală imprimă hăinuțelor ceva din prospețimea unei dimineți în grădina bunicilor. I-am urmărit pe Maria și pe Radu jucându-se atât de comod în ele, alergând fericiți. Iar dacă vă uitați la ceilalți copii surprinși pe pagina de facebook Cireshel, veți privi în ochi frumusețea copilăriei. Și naturalețea ei – alergând în picioarele goale.
Am zărit că Natalia face hăinuțe la fel de diafane și lejere și pentru copii mai mari, adică pentru noi, adulții care se regăsesc în poveste.
Hăinuțele pentru copii costă între 95 și 210 lei, iar cele pentru adulți între 350 și 420 de lei.
Moodboard-ul de iunie a reunit la Ochișoru creații din Chișinău, Cluj, Iași și, firește, București.
RUSBO Design este studioul din Cluj creat de Bogdan Rusu, care semnează jucăriile din lemn, magnetice Toys for Boys.
Nu aș fi putut face RUSBO singur, am început în 2016 împreună cu prietena mea, Mădălina, care creează tot universal grafic pentru proiectele noastre. De fapt, eu am terminat Universitatea de Artă, secția Ceramică, iar tâmplăria a venit din familie. Tatăl meu și bunicul lui au practicat această meserie, pot să spun că îmi curge rumeguș prin vene. La rându meu, am practicat tot felul de meserii și așa mi-am conturat un mod de a găsi soluții creative. Inițial sistemul de prindere a jucăriilor era mult mai greoi, foloseam șuruburi care se îmbinau unul cu altul într-un fel greoi, era destul de dificil. Nu eram satisfăcuți și am tot căutat un mod magic de a îmbina și combina piesele – așa am descoperit magia magneților. Toate jucăriile sunt produse de noi într-un mic atelier din Cluj, unde se întâmplă magia jucăriilor și a celorlalte obiecte pe care le creăm.“ – ne-a povestit Bogdan.
Într-adevăr, Radu a fost cel mai prins de Toys for Boys, însă și Maria a interacționat destul de mult cu ele, asta până când i-a captat atenția păpușa Papuchette. Pe noi ne-au prins încă de Crăciunul trecut, de când ne-am jucat cu ele, pe rând, la Nod makerspace. Ce e fain e că un set conține două sau chiar 3 modele de jucării, care însumează de la 6 la 12 elemente din lemn, magnetice. Așa că le poți combina între ele, mixând piesele jucăriilor din set și ajungând astfel la construcții proprii. 😉 Ceea ce lui Radu i-a ieșit de minune.
Găsești prețurile seturilor Toys for Boys pe pagina de facebook RUSBO Design.
Papuchette transformă șosetele în păpuși! Inițial nu ne-a prea venit să credem că de șosete vorbim, până când am luat în mâini personajele create de Dana Morar din tot felul de șosete colorate umplute cu melană. Dana se ocupă cu astfel de magii de 8 ani, atrasă fiind de varietatea de modele și texturi în care găsește șosetele. Le umple cu melană, face rost și de alte materiale pentru hăinuțele păpușilor și accesoriile lor și coase totul manual. Creează și personaje la comandă, după fotografiile voastre sau după eroii preferați. Când a auzit că Maria și Radu, frățiorii frumoși, ne vizitează la joacă, a creat doi frățiori care le seamănă un pic – Dana însă nu apucase să-i cunoască pe eroii noștri. Maria n-a vrut să lase frățiorii Papuchette din mână nici când desena la Transformo.😊
Prețul unei păpuși Papuchette este în jur 150 lei. Luați în calcul un plus sau un minus de 50 lei, în funcție de complexitatea păpușii dorite. Ni se par cadouri geniale și pentru prietenii care se duc la job, nu doar la grădiniță. 😉
Maria, feblețea fotografului nostru
Pojga Toys înseamnă jucării din lemn care te provoacă la interacțiune. Au fost preferatele Mariei, așa că timp de mai bine de jumătate de oră am urmărit-o cum a construit trenulețul, a tot mutat personajele în barcă, a întors apoi barca și a făcut-o mașină, după care a mângâiat balenuța albastră din lemn și fetru și a distribuit omuleții cu căciulițe haioase într-o casuță de pe blatul Transformo. Pojga înseamnă un studio din Cluj care creează jucării din materiale naturale ce te provoacă la reinterpretare. Sunt extrem de simpatice formele lor cu roți, nu mai zicem de mixul de lemn cu fetru și personajele cu fesuri cool, textile. Iată și catalogul Pojga Toys, pe lângă jucăriile inedite și interactive, prețurile sunt foarte prietenoase.
Ne gândim serios la a ne comanda o balenuță-două în scopuri decorative, așa ne-au șoptit scoicile de la Ochișoru.
Preferatele Mariei au fost jucăriile Pojga, ajunse la noi de la Cluj, și, bineînțeles păpușile Papuchette.
Atelier Mărunțel este un studio din Iași care creează biciclete, denumite de ei Ciclete, și trotinete din lemn pentru cei mici. Au început prin a-i face o bicicletă din lemn băiețelului lor. A fost de ajuns să iasă cu ea în parc ca să curgă întrebările și apoi comenzile: “de unde o aveți?”, “vrem și noi!”. Doar ce am adus-o noi acasă și ne-a întrebat, pe stradă, un vecin de unde avem trotineta.😂 Am povestit puțin cu Paul Lozbă, la bază graphic designer, fondatorul Atelier Mărunțel despre pasiunea pentru lemn materializată în ciclete.
Ne-au plăcut mult produsele lor, era nevoie de o alternativă naturală, mai designish la bicicletele cam plasticoase & prea colorate pe care le tot vedem prin parcuri. Ne bucurăm cu atât mai mult cu cât vorbim de o alternativă locală. Site-ul Atelier Mărunțel e bine închegat, acolo găsiți informații și prețuri pentru toate produsele. Am pus accentul pe biciclete și trotinete, dar la Atelier Mărunțel veți găsi și alte piese de mobilier și accesorii haioase pentru micuți.
Nu dați banii doar pe jucării, luați și cărți pentru copii! Am ales două minunății de la Editura Pandora M, grupul editorial Trei. Maria citește Madeline Finn și cățelul bibliotecar, iar Radu Așa-zisa răpire a Prințului Oleomargarină. Prietena noastră Teodora Ivan ne-a ajutat cu alegerile, după ce i-am povestit un pic despre Maria și Radu.
Madeline Finn și cățelul bibliotecar e despre o fetiță căreia nu-i place deloc să citească, însă odată ce se împrietenește cu Bonnie, cățelul bibliotecar, începe să-i citească acestuia cu voce tare și descoperă că nu e atât de rău. Când Madeline se poticnește, lui Bonnie nu-i pasă, nu o ironizează cum fac colegii de clasă. Fetița descoperă astfel că e amuzant să citești când nu ți-e frică să faci greșeli. Iar Bonnie o învață că e important să ai răbdare, să tot încerci și să te lași ajutat de prieteni.
Așa-zisa răpire a Prințului Oleomargarină este o poveste lăsată netermianată de Mark Twain, acum mai bine de un secol, dar terminată de curând de Philip Stead, așa cum și-a închipuit el că ar fi făcut-o Twain. Schița basmului a fost descoperită în arhiva universităţii Berkeley din California, iar după completare și ilustrare, Mark Twain este, și în acest secol, din nou în topul preferințelor la capitolul cărți pentru copii. Ilustrațiile sunt și ele poveste curată!
Într-un hotel din Paris, într-o seară de prin anii 1880, Mark Twain stătea cu fiicele sale, care îl implorau să le spună o poveste. Alegând ca punct de plecare o fotografie dintr-o revistă, Twain a început să le spună povestea lui Johnny, un băiat sărac care avea niște semințe magice și care s-a trezit că pleacă să salveze un prinț furat. Mai târziu, Twain și-a notat câteva idei generale despre povestea cu pricina, însă aceasta a rămas neterminată… până acum.”
Acum, că a venit vacanța, ne apucăm de pregătit moodboard-ul de iulie-august, À La Mer!
Dacă doriți să revedeți cum ne-am marcat preferințele în materie de design și creativitate locală, din martie încoace, un click pe Moodboards By Ochișoru face bine la inspirație.
Selecție obiecte și concept general moodboard: Mădălina Georgescu
Styling: Bogdan Voicu
Fotografie: Alex Boghian
Asistent producție: Ștefan Leoveanu