2018 pare să se identifice cu ‘”the year of the woman”. Primul nostru moodboard, conturat pe zăpezile lui Martie, preia delicat tema feminității și o tratează cu iubire, cadouri și răsfăț, pendulând între 1 și 8 martie.
Este primul moodboard dintr-o serie pe care o vom dezolta tematic, în fiecare lună. Stay tuned. 😉
Trecem la imagini și la povestea fiecăruia dintre creatorii implicați, cu care ne-am văzut la minus multe grade, pregătind primăvara de mai jos. 🙂
♥ Christine Paper Design este proiectul care ne-a intrat pe sub piele de mai bine de un an. Pur și simplu ne-au fascinat florile din hârtie, create în Piatra Neamț de Cristina Ciovarta. Și nu doar pentru că sunt foarte frumoase, ci pentru că sunt ireal de reale. Cristina este singura, din tot ce știm și am căutat noi în România, ale cărei flori de hârtie intră firesc în categoriile artă și design.
A început acum patru-cinci ani și dezvoltă permanent tehnicile, ca florile să fie și mai reale, și mai rezistente: “nu mă interesează cât de mult vând, ci cât de frumoase sunt de la an la an florile mele”. Asta îmi spunea Cristina, pe peron la Victoriei, miercurea trecută, când afară ningea atât de tare, iar ea trebuia să prindă trenul spre Piatra, încât nu ne-am mai dus nici la cafea, nici n-a mai încăput vorbă să mergem la Ochișoru sau la Alex în studio. Am rămas și am povestit ca două prietene vechi, pe peron, deși ne vedeam pentru prima dată. În paranteză fie spus, karma ne-a ajutat de minune: dacă nu i-aș fi scris exact cu câteva zile înainte ca ea să ajungă în București, la sfârșit de februarie, nu ne-am fi cunoscut față în față. Și nici flori poate n-am fi avut la timp pentru moodboard. Dar a fost să fie!
Acum, că am cunoscut-o, și am aflat ce înseamnă să creezi flori din hârtie – un buchet îi ia minimum trei zile pline, în care nu iese din atelier; își vopsește singură hârtiile, să obțină nuanțe cât mai naturale; creează tot, de la tulpină, la frunzuliță și petală – recomandăm cu și din suflet. A trimis (nu o dată) flori peste ocean, dar primește suficiente comenzi și din România. Prețul pentru un aranjament floral, care să-ți înflorească casa până la adânci bătrâneți, începe de la 450 lei.
A fost ideea lui Bogdan să punem florile într-o lumină selenară, să le dezvăluim transluciditatea. Alex a intrat instant în joc.
Cristina face artă din subtilitățile naturii.
♥ Ceramictime este proiectul ceramic dezvoltat de Aniela Ovadiuc. O cunosc pe Aniela de peste 10 ani, de când își croia drum după absolvirea Artelor, timp în care creațiile ei au evoluat constant: de la biblioteca ceramică de 2 metri, prin care poți trece ca printr-o poartă a cunoașterii la Art Time, la piese funcționale, decorative care se joacă foarte grafic cu texturile, adică glazurile. Secretul: asumarea unor experimente de formă și tehnici de decorare care au lăsat întreaga echipă Ochișoru pe gânduri.
Designul setului de cafea ales pentru moodboard este semnat de Ernest Budeș, iar decorul îi aparține Anielei. L-am ales pentru linia feminină pe care ne-o inspiră, însă nu ne-am gândit niciun moment că pentru creatorul liniei lui, Ernerst Budeș, conceptul acestui set este însăși Feminitatea, Dăruirea. Îndrăgostit de siluetele statuetelor și forma vaselor cucuteniene (inspirate și ele tot de liniile corpului feminin), a creat formele pline, rotunjite, plecând însă de pe un picior foarte delicat. Rotunjimile evocă feminitatea, fertilitatea, dăruirea.
Este un set aproape imposibil de introdus în producția industrială: piciorul delicat, corpul pronunțat rotunjit, mânerele arcuite se îmbină doar manual, după turnare. Cât despre straturile căpătate prin suprapunerea glazurilor, mâna experimentată a artistului ceramist, adică a Anielei, își spune cuvântul. Întregul set (două cești cu două farfuriuțe alungite; “ceainicul”, zaharnița și letiera) costă 490 lei.
Pentru momentele de relaxare și reverie, la feminin.
Liniile și obiectele diafane pe care le creează Aniela cap-coadă, prin Ceramictime, sunt deja subiectul unui interviu în pregătire pe Ochișoru.ro.
♥ Bianca Grin este creatorul nostru de bijuterie preferat. Avem voie să fim subiectivi și cât se poate de personali la noi acasă.😊 Ne-a câștigat prin simplitate, prin alura casual, chiar dacă cu multe note de subsol la capitolul tehnică, a bijuteriilor pe care le purtăm mai tot timpul (da, are și creații pentru bărbați). În același timp, Bianca este furnizorul nostru de surse creative (oameni faini) de pus pe lista Ochișorului. Și, că veni vorba de oameni faini, recunoaștem că un anume criteriu – cel al seriozității, al profesionalismului, al modestiei asumate și al unei profunzimi ce transpare din creație – a fost leitmotivul selecției noastre. Și că, până nu ne întâlnim față în față, nu discutăm, chestionăm și simțim oamenii implicați, nu scriem despre ei. Nu întâmplător spunem toate aceste lucruri acum, în descrierea Biancăi – ea este un model de echilibru fain la capitolul antreprenoriat & relație umană.
E musai ca Bianca să vă povestească prin ce tehnici și procese trece pentru a obține textura unui inel sau cum testele nereușite s-au transformat în “greșeli” de urmat pentru succesul efectelor. Numai așa veți înțelege drumul lung, ce trece prin foc și multe șlefuiri deloc ușoare, de la concept, la o bijuterie ce vi se poate părea “normală”. În moodboard-ul de martie am ales de la ea unele dintre cele mai simple & grafice inele. Cel perforat cu inimă (că doar de dragoste e vorba) este realizat printr-o tehnică mai degrabă industrială – decupajul inimii a fost tăiat la CNC. Iar inelele cu bumbi (sau cu bobițe de rouă, cum ne place să le zicem) poartă adăugate aceste sfere mici din argint pur. Prețul lor vine cu un cadou de martie: o reducere de la 250 lei, la 150 lei. Eu m-aș grăbi, recunosc.
♥ Bine Scris este proiectul de caligrafie, typography & lettering dezvoltat de Sorin Trăistaru. Sorin a trecut de la psihologie la caligrafie, cu un popas în advertising, ca art director. L-am descoperit pe Sorin anul trecut, prin intermediul colaborării cu Mura, o ilustratoare minunată, care cochetează la fel de minunat și cu ceramica, împreună cu Cristina Ciobanu.
E de-ajuns să vezi un caiet de caligrafie scris de Sorin ca să-ți dea seama cât de mult insistă pe fiecare tip de scris, cât de multe exerciții face – de la scrisul gotic, la cel rotunjit sau cursiv: cel cursiv e în scrisorile pe care le-a scris pentru noi. Mie mi-a pus tocul în mână și am scrijelit alături de el câteva cuvinte, în cadrul unui workshop instant de două ore, cu ocazia întâlnirii noastre. Mi-au ieșit dezordonat, nu ca ale lui, pentru că el măsoară totul la milimetru, calculează din ochi unghiul și din mână ritmul… Foile de hârtie scrise de el sunt atât de perfecte încât… nu zici că au fost scrise de mâna unui om.
Dincolo de pasiunea pentru caligrafie pe care o transmite prin toți porii și o trăiește prin tot ceea ce face, este un povestitor și un profesor extraordinar. De patru ani ține ateliere de caligrafie în cadrul cursurilor organizate de Revista de Povestiri. Visează să pună bazele unei școli de caligrafie în România, de care e atâta nevoie – până nu uităm să și vorbim corect, că de scrisul de mână am cam uitat. Este profesionistul de care ai nevoie pentru proiecte speciale ce implică caligrafie, typography & lettering. Dar îți va răspunde și pentru proiecte personale care-i plac și care-l provoacă.
Ne-a scris versurile lui Nick Cave, asta după ce i-am lăsat mână total liberă la conținutul și gândurile din scrisori. Fix “Push the Sky Away”, adică ce am ascultat cu toții de vreo lună încoace. Și Glass Animals – Black Mambo (avem și vinilul acasă!). Și Lord Huron – The Night We Met. Și Bruce Springsteen – Magic. Puneți-le pe toate în playlist luna asta!
♥ Tartelicious sunt, cum vă spunem de la Crăciun încoace, partenerii și prietenii noștri de nădejde când vine vorba de ceva dulce. Vorba Biancăi (Grin), antreprenoriatul merge mai bine cu “zahăr sub diferite forme”. Nu le-am lăsat de data asta pe Cătălina și Rodica să facă o tartă întreagă, ci câteva minitarte în culorile primăverii, cu fructe, vanilie și, bineînțeles, ciocolată. Le-am mâncat pe toate după ședința foto și ne-am răcorit cu aromele de rodie, zmeură și fistic. Nu ratați ce scot din cuptoare și brunch-urile pe care le organizează în #brezoianu35. Urmează unul chiar sâmbăta asta – Eat your Flowers. Din nou, Karma. A fost primul lucru pe care l-am citit pe facebook, după ce tocmai asociam dulciurile cu flori, în moodboard.
♥ Jour d’Hermès este parfumul pe care l-am ales datorită designului sticlei.😃 Și, parol, am mai văzut sticle cu design în viețile noastre. În același timp ne sugera începutul unei zile în care te învăluie lumina caldă a soarelui.
Felul în care i se citește numele scris, în oglindă, de pe partea opusă, jocul dintre plin și gol sunt subtilități marca Hermès. Însă mirosul, ei bine mirosul este, pe de o parte, ca în descriere “luminous, sensual and floral”. Doar că se lasă și cu o profunzime pe care începi să o simți atunci când începe să se estompeze izul floral.
Este parfumul pe care eu l-aș purta la un garden party, ce începe pe după-amiază. Ca seara, sub lumina ghirlandelor de becuri și a lunii, când mirosul florilor e mai intens, să simți pe piele o mireasmă ce prelungește seninătatea zilei și completează aroma florilor cu misterul nopții. După cum i se citește numele, în oglindă, la fel își dezvăluie și parfumul – te trece de la luminos și seren la misterios. E ca o zi de primăvară, care nu are cum să fie banală, căci totul se (re)descoperă, explodează din întuneric spre lumină.
“A celebration of the birth and rebirth of women, every day”.
Parfumul Hermès și inelele semnate de Bianca Grin, în prim-plan.
Selecție obiecte și concept general moodboard: Mădălina Georgescu
Styling & creație moodboard-uri: Bogdan Voicu. A făcut minuni la care nu visam când am ales obiectele.
Fotografie: Alex Boghian. Sau dirijorul vizual, alături de Bogdan, și de atmosferă a imaginilor.
Asistent producție: Ștefan Leoveanu.
Așa facem echipă când vine vorba de set-up în studio sau scenografie în spațiile care ne inspiră. 😉
*Dacă îți plac moodboardul nostru de martie și cadourile sugerate, îți facem cadou cover photo-ul primăvăratic. Cu rugămintea să-l folosești însoțit de link-ul acestui articol – https://ochisoru.ro/moodboard/la-feminin-moodboard-de-martie/.
Ca povestea și munca noastră să fie redate complet. 🙂