Pe Erika Popliceanu, aka coolwoolstudio, o cunosc de foarte mulți ani, de pe vremea când croșeta cele mai cool gulere din lână. A virat acum câțiva ani spre home&deco cu tapiserii super grafice și cursuri de tapiserie.
La începutul acestui an, spre finalul masteratului la Arte&Desing Textil – asta la mulți ani după ce a terminat Sociologia și a predat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism -, i-am descoperit Notes to Self, mantre personale cusute în cod morse. Mi-au cam intrat pe sub piele, și asta era și menirea lor. Sunt mesajele de care avem nevoie, de care ne agățăm atunci când vorbim cu noi. Doar că acum pot sta fizic pe peretele de acasă fără ca alții să le poată citi. Sunt transpuse în cod morse și apoi grafic, cu ac și ață, pe carton sau pânză.
Ai grijă de tine, lucrarea care a declanșat seria.
Timp de o lună, în perioada carantinei, Erika a transpus în broderie morse câte un mesaj pe zi, care a ajuns la cel/cea care i l-a împărtășit. Acum o parte dintre ele și altele noi s-au reunit într-o expoziție care te așteaptă într-un super spațiu, AlbAlb, până pe 20 septembrie. Poți lua mesajul preferat acasă și o poți cunoaște pe Erika vineri, 18 septembrie, între 17:00 și 19:00. AlbAlb este un showroom tare frumos, din Dorobanți, dedicat designerilor români.
Împreună cu Erika am pus cap la cap povestea ei cu mesajele care ne ghidează atunci când (mai și) vorbim cu noi. De ce îmi plac atât de mult, pe lângă unicitatea lor în peisaj? Pentru că nu de puține ori în proiectele de amenajare am auzit “aș vrea un tablou, dar altfel”. Nu cred că e ceva mai personal decât mesajul cel mai aproape de sufletul tău transpus grafic în morse și apoi într-un tablou textil a cărui semnificație doar tu o poți citi.
Visez, zâmbesc, iubesc, trăiesc, iert, îmi amintesc, cred
Cum a venit ideea Notes to Self? A derivat din proiectele tale în cadrul masteratului la Arte&Design Textil?
Erika: Cumva, da. Lucram deja la partea de transpunere a proiectului de diplomă și experimentam diferite feluri în care puteam folosi flotările în lucrare (flotare = trecere a unui fir dintr-un sistem, urzeală sau bătătură, peste două sau mai multe fire din celălalt sistem, la confecționarea țesăturilor ornamentale). Le dădusem deja sens, le vedeam ca pe reprezentări ale gândurilor noastre și începusem să explorez ideea potrivit căreia acțiunile noastre sunt rezultate ale gândurilor mai puțin conștiente și că suntem ceea ce gândim. Poveștile pe care ni le spunem se cer schimbate adesea, iar într-o lume în care stimulii externi sunt uneori mai mulți decât putem duce, e tot mai greu să te conectezi cu tine pentru a putea schimba povestea ce rulează pe fundal.
Ne traivallez jamais!
Erika: Sigur, ne folosim de mantre, dar dacă am avea un suport vizual pentru ele? Da, există acele tablouri cu mesaje caligrafiate pentru anumite zone ale locuinței, dar dacă vrei ca mantra ta să domine spațiul în care locuiești sau lucrezi, cum faci ca ea să nu poată fi citită de toată lumea? Așa s-a conturat ideea mesajelor transpuse în codul morse și apoi în textil. Codul Morse e un limbaj universal și când spui Morse te gândești prima dată la S.O.S. Sau cel puțin eu la asta mă gândesc. Eu am simțit că vine dinspre mine, pentru mine, un semnal de alarmă că trebuie să încetinesc pasul așa că primul mesaj a fost Ai grijă de tine! Asta se întâmpla în decembrie 2019.
Respiră adânc
Țin minte că într-o bună zi de martie ai anunțat pe facebook că vrei ca în fiecare zi să creezi un mesaj și declari lista deschisă. Prețul pentru ca mesajul să ajungă la destinatar mi s-a părut un cadou foarte fain din partea ta, având în vedere lucrarea. Și mi s-a mai părut terapia perfectă în perioada aceea în care a trebuit să învățăm să vorbim (din nou) mai mult cu noi.
Câte mesaje ai creat în urma “apelului”? Și ce te-a împins să faci public acest demers, să-i implici pe cei care te urmăreau în creație?
Erika: A fost o coincidență că s-a întâmplat totul chiar în perioada de izolare. După ce am creat primul mesaj, pentru că mi-a plăcut și îmi transmitea exact ce aveam nevoie să-mi repet, cât de des puteam, m-am gândit să mai fac câteva și să le includ într-o serie mică, numită notes.to.self.
Era deja februarie, reîncepuse școala (și a mea și a băieților mei), iar eu nu-mi găseam ritmul de lucru. Copiii începeau programul la ore diferite, iar eu aveam doar 4 ore între programele lor să ajung la mine la școală (n.r. masteratul de Arte&Design Textil). Era o presiune mare, mai ales că în câteva luni aveam susținerea diplomei. Așa că mi-am propus să iau lucrurile așa cum sunt și să fac tot ce pot în acele condiții. Care era cel mai mic pas? Să lucrez 1 oră pe zi, indiferent de circumstanțele zilei. Orice, dar cu ac și ață. Nu trebuia să fie legat de nimic, nici măcar de diplomă, trebuia să fie ancora mea zilnică, momentul meu cu mine în care mă puteam concentra doar asupra mea pentru că trebuia să am grijă de mine. 🙂 Și am început să fac asta și a fost minunat!
What happens when people open their heart? They get better
Calm, claritate, inspirație, au venit toate, pe rând și împreună cumva. E adevărat că ispirația vine, dar trebuie să te găsească lucrând! Voiam să continui, dar am simțit că am nevoie de o ancoră și în exteriorul meu ca să pot face asta o lună de zile fără nici o întrerupere. Pe 4 martie 2020 am făcut o postare pe facebook și am invitat oamenii din lista mea să participe, dacă vor, cu câte un mesaj pe care ei doresc să și-l spună sau să-l audă mai des și să aleagă o zi între 15 martie și 15 aprilie, urmând ca eu să postez lucrarea cu mesajul fiecărei persoane în ziua aleasă. Surpriza a fost foarte mare! Nu mă așteptam ca în câteva zile să se ocupe zilele din calendarul dedicat.
Am început să lucrez la primele mesaje, ca să le am din timp. Apoi, pe 11 martie s-au închis școlile și a devenit complicat, dar noroc că aveam lucrări gata de postat pentru că răgaz să lucrez nu mai aveam. Și cum nu avea să fie ceva ce trece repede a trebuit să mă adaptez, așă că am început să mă trezesc la 5 dimineața ca să fiu sigură că am lucrarea gata pentru ziua respectivă. Încă un lucru bun venit la pachet, pentru că obiceiul l-am păstrat. 🙂
Și să nu îți fie frică! De nimic.
Discipline for passion
Da, a fost terapeutic și pentru mine, și cred că și pentru cei care au acceptat provocarea mea și s-au deschis lăsându-mă să scriu alături de lucrare mesajul, deși unele erau foarte personale. Am simțit că limitarea de a ieși din case și a interacționa direct cu prietenii și cunoscuții ne-a făcut să ne deschidem în singurul spațiu rămas pentru asta, cel virtual.
Au fost 32 de mesaje în total și 30 dintre ele au ajuns deja la destinație. 🙂 Prețul a fost unul simbolic pentru că voiam ca mesajele să meargă la cei care le-au dorit și să le mulțumesc astfel că m-au ajutat în provocarea mea.
Ai avut și comenzi de mesaje după închiderea “apelului”? Mai putem comanda mesaje acum?
Au mai fost comenzi după și continuă să vină, ceea ce mă bucură pentru că simt, cu fiecare lucrare, că aduc un strop de bucurie celor care le comandă.
Prețurile sunt în funcție de dimensiune în primul rând, dar și de suportul pe care realizez lucrarea: carton sau suport textil. Prețul de pornire pentru un tablou format A4, înrămat, lucrat pe carton și într-o singură culoare este de 200 de lei. Dimensiunile sunt foarte flexibile, pot fi și mai mici de A4, dar evident că și mai mari. La dimensiuni mai mari de A3 prefer să lucrez pe mediu textil montat pe șasiu de lemn, pentru că foaia de carton e moale și pot rămâne mici semne de îndoituri în dreptul împunsăturilor. Posibil să nu fie vizibile cu ochiul liber, dar simplul fapt că le văd când se fac nu-mi dă pace. 🙂
Dacă doriți un mesaj mă puteți contacta pe mail sau pe social media, îmi spuneți ce mesaj doriți, în ce dimensiune, iar eu vă arăt variantele în care poate fi transpus mesajul sau textul vostru și fac câteva simulări pe hârtie pentru că e important să vă placă vizual așezarea liniilor. Uneori, la mesajele sau textele scurte, formate din 2 sau 3 cuvinte, felul în care se așază liniile după transpunere poate fi foarte ritmic sau monoton. Unora le place asta, altora nu. De aceea prefer să fac simulări. În funcție de ce alegeți vă pot oferi un preț final.
I am enough
I am the Greatest
Am spus mesaje sau texte pentru că am transpus și citate din Brâncuși pentru colaborarea cu myromanianstore. Cu ele am deschis o serie cu citate celebre: Wise words.
Take care and be gentle with yourself!
Cum au mers tricourile? Pe ele le mai putem comanda? Fiecare își poate spune mesajul, tu îl coși și apoi îl imprimi?
Tricourile sunt faine că-ți poți chiar purta mesajul! Sunt comenzi de tricouri chiar dacă vara e gata. Daaar, pe ele mesajele nu sunt cusute, ci imprimate. Colaborez cu Printoteca pentru că au #printbun și sunt foarte eficienți și faini în comunicare. Tricourile se pot comanda direct de aici, însă dacă dorești un mesaj personalizat se întâmplă așa: primesc mesajul, îl transpun în Morse și apoi îl fac cu markerul pe hârtie. Îți arăt variante, ca la tablouri, dacă mesajul e scurt, iar după ce alegi ce vrei să fie pe tricou intervine Vic, soțul meu, care îl transpune în digital și face simulări pe modelul de tricou ales de tine de pe Printoteca.
Culoarea imprimeului o poți spune tu sau o pot alege eu, cum dorești. Prețurile sunt și în funcție de modelul tricoului ales. Până acum am personalizat tricouri pe două modele dintre cele disponibile, iar prețurile au fost de 100 sau 110 lei, la care s-a adăugat transportul de 15 lei, tricourile putând fi expediate direct de Printoteca la adresa ta.
Cineva, după ce a primit cadou un tricou personalizat de mine, mi-a spus că i se pare că e un mod foarte intim și discret de a transmite cuiva un mesaj. A, și am avut o comandă pentru un cadou din partea soției pentru soț cu o vorbă pe care o au ei între ei de când se cunosc. Mi-a plăcut mult ideea și mă gândeam la o serie de genul acesta, pe lângă cea cu citate celebre.
Choose kindness & Let go!
Shine Strong
Cum s-a conturat ideea expoziției Notes to Self, de la AlbAlb? La ce să ne așteptăm când venim să o vedem? La ce te aștepți tu?
Cristina Olteanu, de la AlbAlb, văzuse Ai grijă de tine! și m-a întrebat dacă nu aș vrea să facem o expoziție cu lucrări ca ea în cadrul Romanian Design Week. Mi-a plăcut ideea, am zis da, Cristina a aplicat cu expoziția la Evenimente colaterale și apoi totul a fost pe hold. Între timp se întâmpla provocarea cu mesajele pe facebook. Au mers în paralel cumva, dar când s-a stabilit că Romanian Design Week se va întâmpla în septembrie a reapărut și expoziția noastră în program.
Nu voiam să folosesc mesajele din provocare pentru că nu a fost o intenție anunțată și unele mesaje, cum am spus, erau foarte personale. Am folosit doar câteva, pentru care am primit acceptul, și am creat și altele. Pe unele le-am folosit de două ori, însă transpunerea în mediul textil am făcut-o diferit. Sunt 17 lucrări în total și au un perete dedicat la AlbAlb. Eu nu am așteptări, sunt doar recunoscătoare că lucrurile s-au legat atât de frumos și că lucrările pot fi văzute și luate acasă dacă mesajele rezonează cu vizitatorii! Privind în urmă, e fain cum din momentul în care mi-am propus să o iau mai încet și să îmi creez spațiu și timp de creație, lucrurile și evenimentele s-au întâmplat pur și simplu.
Și încă ceva, ce admir mult la tine – faptul că te-ai înscris la masterul de Arte&Design Textil ca să-ți aprofundezi pasiunea. Ce simți tu că ți-a adus reîntoarcerea la “școală”?
O, mulțumesc! A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o pentru mine să mă înscriu acum 2 ani la Masterul de Arte Textile Ambientale de la UNArte. Împlinisem deja 40 de ani și aflasem că există și nu-mi venea să cred și mă gândeam că dacă aș fi știut la 18 ani că există, asta făceam! Dar acum zic că e mai bine că l-am făcut acum, pentru că m-a ajutat enorm experiența din școlile anterioare și mi-am dat seama că de fapt ce lucrasem până la acel moment și ce aveam să fac mai departe nu este decât transpunere în textil a ceea ce percep dintotdeauna în interacțiunile noastre de zi cu zi. Mereu am fost atentă la reacțiile oamenilor, la felul în care interacționează în funcție de stimuli, la felul în care modifică prin interacțiune directă sau nu spațiul pe care-l consumă sau tranzitează, iar textilul este mediul cu care rezonez perfect în transpunere. Iată, Notes to Self este metafora interacțiunii cu noi înșine la nivel de gânduri și mesaje.
O să fie bine
Până pe 20 septembrie, mergeți la Notes to Self. Și nu uitați că Erika vă așteaptă în spațiul AlbAlb vineri, 18 septembrie, între 17:00 și 19:00.
O să fie bine. 🙂