Prima întâlnire, în carne, oase și hârtie, cu Cristina și florile ei s-a întâmplat pe peronul de la metrou Victoriei, pe cea mai puternică ninsoare a lui martie. De văzut, i-ați văzut deja florile în moodboard-ul nostru de martie sau pe pagina ei de facebook – Christine Paper Design. Dar atunci când le ai în fața ochișorilor și îți mai și vorbește Cristina cu ochii ei atât de vii și visători, realizezi că nu te poți despărți de florile ei, că vrei să le vezi tot timpul și că, oricât de însiropat ar suna, sunt o parte din ea. Altfel nu ar arăta așa.
Mă dăruiesc întru totul muncii mele și o fac cu atât de mult drag încât pare că florile au viață, deși sunt din hârtie! – Cristina Ciovarta, Christine Paper Design
Nu ne-am putut dezlipi de florile din hârtie din primul nostru moodboard, le privim în fiecare zi în living, fac minuni cu toți prietenii care ajung la noi: “pe bune, sunt din hârtie?!”. Le povestim că bujorul pe care ei îl cred viu îi poate lua Cristinei o zi în atelier, că un buchet, creat de la petală, la tulpină și muguraș, înseamnă o muncă de câteva zile… Știm că cel mai des Cristina creează buchete pentru mirese inspirate, însă un aranjament mereu înflorit acasă e unul dintre puținele lucruri care te ajută să pleci spre birou mai luminat la cap, chiar și când soarele întârzie să apară. Florile ei au fost în martie-le friguros primăvara noastră și nu le vedem înlocuite de nimic altceva în scenografia Ochișorului.
Florile Cristinei în livingul Ochișoru
Dar oricât de mult le-am avut sub ochi ne trezim descoperind mereu alte nuanțe ale aceleiași petale, un muguraș “nou” prea ireal de real, sau felul în care se dezvăluie, ușor translucid, în lumină. Arta Cristinei bate Natura și o imortalizează în tot ce are mai frumos: nuanțe care se pierd una într-alta, texturi atât de diferite reunite de o singură floare, Vie. Oricât le-am descrie, nu avem cum reda emoția întâlnirii cu Ele, florile ei vii. Deschid orizonturi noi în suflet, pe care nu le-ai bănui legate de ceva ce nu e natură. Dar e mult mai mult de atât.
Cu Cristina vă veți întâlni în propria-i poveste, pe care am reușit să o redăm mai jos.
Ireal de reale. Florile vii din hârtie.
Ochișoru: Visai acum 10 ani că vei face cele mai frumoase flori de hârtie din România?
Cristina: Acum 10 ani terminam Facultatea de Arte Decorative și Design la UNA București, secția Modă, după care am avut imediat șansa de a profesa ca designer vestimentar. Au trecut câțiva ani frumoși care m-au format în acest domeniu, însă aveam sentimentul că aș vrea să fac ceva mai mult cu aptitudinile și talentul meu. Când am descoperit primele imagini cu flori din hârtie pe Pinterest, am avut o revelație: pot și eu să fac asta și chiar mai bine! Din acel moment am început să descopăr, să caut, să mă zbat, să lucrez nopți la rând pentru a afla “secretele meseriei”. Mi-am creat singură tehnica, pas cu pas, în câțiva ani de muncă.
Noi eram siguri că tu lucrezi în București și că ne putem întâlni oricând la o cafea la Ochișoru. Recunoaștem că, odată ce am aflat că lucrezi în Piatra Neamț, ne-am bucurat de liniștea mai mare care credem că te ajută la creație. Cum te simți într-un oraș mai liniștit – cum simți că îți priește, ce simți că îți lipsește?
Într-adevăr, locuiesc într-un oraș frumos și liniștit, înconjurat de munți și cărări frumoase… În 10 minute, indiferent în ce parte a orașului stai, poți ajunge cumva într-un loc de unde să începi o plimbare printre copaci, departe de zgomot și oraș. Am locuit în București pe timpul facultății și încă doi ani pentru job. Mi-au plăcut agitația și viața mai dinamică. Din perspectiva omului care locuiește într-un oraș mic, îmi lipsește puțin viața socială din București – am lăsat câțiva prieteni de suflet în urmă. Însă mi-am făcut o viață frumoasă aici, înconjurată de liniște, natură și oameni minunați!
Care a fost prima floare pe care ai creat-o? 😊
Un trandafir – am încercat să lucrez după niște tutoriale și a ieșit ceva banal. Mi-am dat seama că nu asta e calea, iar pentru a face ceva cu adevărat frumos trebuie să găsesc singură metodele ideale pentru mine, pornind mereu de la studiul florilor naturale.
Cât timp ți-a luat să perfecționezi florile până a le trimite clientelor care le așteptau?
Aproximativ jumătate de an. Apoi am lansat pagina de facebook și am continuat să lucrez. Prima comandă a fost o lumânare de botez pentru o cunoștință. La început am lucrat în special pentru prieteni și familie ca să pot exersa.
În câte țări ai trimis florile tale de hârtie până acum? Cum se așază balanța între comenzile din România și cele din afara ei?
Am trimis câteva buchete în Anglia, Franța, Italia și în mod special în SUA, însă balanța se înclină în mare parte pentru comenzile din România.
Ce înseamnă să creezi un buchet de flori din hârtie? Ia-ne de la pasul zero spre punctul final, trecând prin hârtii, vopseluri speciale, pregătiri. Tocmai pentru a înțelege cei ce văd aceste minunății ce înseamnă munca din spatele lor și cum, un produs de artă, care necesită experiență, experiment continuu, viziune, stil, nu poate costa “2 lei cincizeci” (la categoria asta de cost ar trebui să se încadreze poate doar copiile banale, pe care le-am găsit la o simplă căutare pe google images).
Totul începe cu un storyboard inspirațional, cu imagini ale florilor care vor compune buchetul și cromatica acestuia. Îmi pregătesc hârtia cu atenție respectând cromatica și, de cele mai multe ori, o vopsesc pentru că îmi place să controlez totul în cel mai mic detaliu. Iubesc să amestec culorile și să tratez hârtia ca și cum ar fi pânza unui tablou.
Apoi, cu storyboard-ul în față, încep să lucrez floare cu floare: tai petalele cu foarfeca, liber, fără șabloane (formele petalelor sunt întipărite în memorie), modelez fiecare petală pentru a obține forma dorită și le lipesc una câte una. Durează zile la rând până reușesc să aduc un buchet aproape de stadiul final.
Cum ți-ai caracteriza stilul? Noi i-am spus deja “ireal de real” și am mai putea adăuga “pasteluri vii, diafane”, “texturi și forme ce par că trăiesc”. Când am mai văzut și cum arată atunci când lumina trece prin florile tale, aproape că le-am visat. 💓
Ce frumos l-ați caracterizat deja! Scopul meu este ca florile să pară cât mai reale și, de cele mai multe ori, oamenii revin și îmi povestesc cum li se par mult mai frumoase în realitate decât în fotografii. Intenția mea este de a lucra flori în cromatici rafinate și discrete, cu nuanțe care se întrepătrund pentru a crea un tot unitar. Mă dăruiesc întru totul muncii mele și o fac cu atât de mult drag încât pare că au viață, deși sunt din hârtie!
E piața din România pregătită să primească arta-n casă? Sau încă mai are nevoie de ceva educație pentru a o îmbrățisa fără ezitări?
Eu sunt mulțumită de clienții mei, am făcut multe buchete cu care mă mândresc, pentru persoane minunate! Printre ele se află un suflet drag – care sigur se recunoaște dacă citește – care, după primul buchet, a revenit cu încă trei comenzi în decurs de un an.
Ce-ți propui să mai încerci anul acesta: alte flori, sau altfel de aranjamente, sau tehnici noi? Sau ce-ți propui în general să se întâmple, pe partea de creație și nu numai, în viitorul foarte apropiat.
Mi-aș dori să am timp să descopăr flori noi, însă deja sunt multe mirese care își așteaptă buchetele. Sunt încântată că voi lucra buchete frumoase, că româncele încep să uite de formele acelea banale și caută stiluri mai naturale, spontane, cu multe elemente verzi și cromatici rafinate. Din acest punct de vedere, viitorul sună bine… Voi lucra comenzi deosebite, originale, dar și foarte greu de realizat! Iar când faci ceea ce îți place și asta te face fericit, timpul zboară!
Mereu am visat că voi avea un răgaz să pictez (o veche pasiune) însă această idee e doar la stadiul de proiect.
Ne plecăm în fața minunățiilor Cristinei și, pentru că ne-a plăcut prea mult, vă spunem și povestea preferată din șueta noastră, apropo de cât de impecabile rămân, chiar și atunci când călătoresc peste continente:
Cristina livrează un buchet de mireasă peste Ocean, în State, iar buchetul ajunge exact cu o zi înainte de nuntă. Clienta entuziasmată filmează deschiderea cutiei mult așteptate. Cristina stă cu inima cât un purice, ba chiar i se pare că două-trei petale erau ușor șifonate și, încercând să pară calmă, îi recomandă miresei să le mai deschidă un pic. Numai că mireasa nu o mai asculta, avea lacrimi în ochi de fericire la vederea buchetului ireal de real… Cam așa am reacționat și noi în fața perfecțiunii!
Urmăriți-o pe Cristina și pe instagram, și pe site-ul ei, unde dezvăluie etapele de creație din spatele florilor.
Costul unui aranjament pentru acasă este în jur de 450 lei, iar buchetul de mireasă în jur de 550 – 600 lei. La cât de multă muncă este în spatele acestor obiecte de artă, pe care le vei avea toată viața alături, le găsim extrem de prietenoase și vă dorim să vă bucure de aproape!
Acum înțelegi de ce Bogdan le-a aranjat în globuri de sticlă, da? 🙂
Fotografii: Deer’s Photography.
Florile Cristinei la Ochișoru, ca și cele din moodboard-ul nostru de martie, au fost surprinse de Alex Boghian.