O cunosc pe Aniela de peste 10 ani, de când își croia drum după absolvirea Artelor… Așa începeam descrierea proiectului ei, Ceramictime, în moodboard-ul nostru de martie.
10 ani funcționează, pentru mulți, ca o bornă între capitolele vieții. Te aștepți să descoperi multe schimbări – câteodată le găsești, alteori nu. Recunosc că mă inspiră cei pentru care 10 ani înseamnă experiențe și experimente ce i-au întărit în trasarea drumului personal, ce au făcut posibilă cărarea spre visul lor.
Este și cazul Anielei.
Joi, de 8 martie, am călcat în atelierul ei cel nou după mai bine de 10 ani. Ca să (re)descopăr o femeie – artist care nu a făcut compromisuri de dragul confortului sau “ușurătății” lucrurilor. Lucrează într-un atelier aproape industrial, experimentează constant cu utilaje, materiale, glazuri. Își vede de lucrările de artă, pe care le expune pe pagina personală de artist – Aniela Ovadiuc, creează minunății din porțelan de luat și folosit acasă – prin Ceramictime, este implicată în Art Time – Atelier de Creație, ce funcționează și ca un boutique pentru piesele ei, dar și ca unul dintre cele mai bine puse la punct ateliere din oraș unde mergi și înveți să creezi obiecte ceramice.
Am ținut să trecem în revistă toate proiectele legate de numele ei, pentru a le delimita, dar și pentru a înțelege și explora lumea ceramică – în toate formele ei – în care se învârte.
Când vorbești despre Aniela, cel mai greu e să te limitezi la un singur proiect și o singură poveste. Mi se învârt în minte:
♦ biblioteca ceramică, ca o poartă a cunoașterii în mărime naturală prin care poți trece la Art Time, ce-și poartă pe rafturi cărțile tot ceramice – lucrarea ei de Masterat și subiectul primei noastre întâlniri, prin 2006.
♦ lămpile din porțelan – Picătura, la granița dintre artă și sursa ta de lumină diafană, de acasă.
♦ apoi lucrarea Fear, o bilă ceramică ce pare că strivește un vraf de foi – frica ce ne blochează, indiferent de informație și abilități, pe care găsești motive ‘să o postezi’ în fiecare zi.
Însă voi vorbi doar despre proiectul care m-a făcut să o reîntâlnesc pe Aniela în 2018 – Ceramictime, și piesele din porțelan ce-ți completează stilul sau visul de acasă.
Colecția Diafan
Ceramică și design
În decembrie, mi-au atras atenția pe facebook câteva suporturi de lumânări din porțelan translucid, ale căror perforații sau, din contră, bumbi se aprindeau odată cu lumânarea din interiorul recipientului. Așa am ajuns la colecția de globuri, clopoței, inimioare din porțelan, ale căror texturi – fie că vorbim de bumbi aleatorii, fie de broboane perfecte, fie de incizări în pielița atât de fină a materialului – sunt lucrate total manual. Și așa am ajuns din nou la Aniela.
E o muncă imensă, fiecare bobiță perfect rotundă, fiecare incizie cu grija de a nu străpunge porțelanul subțire se fac cu mâna: iau timp și cer o cunoaștere profundă a materialului. Aceasta este colecția Diafan, lansată anul trecut înainte de Crăciun, însă piesele ei sunt timeless – fac hygge acasă, cum numai grația și delicatețea porțelanului translucid știu face.
Obiect delicat, din porțelan, care servește nevoi de a destinde o atmosferă, fie ca suport pentru lumânare fie ca un obiect decorativ ori pentru florile de primăvară.DIAFAN by Aniela OvadiucSe pot comanda la telefon 0720 574 300; 0721 966 587 sau vizitează-ne în Popa Nan nr. 10Ceramic Time#ArtTimeatelierdecreatie #AnielaOvadiuc #obiectunicat
Posted by Ceramictime on 26 Februarie 2018
Aniela nu insistă să-și spună designer, ci artist. Recunoaște însă că cele două colecții ale brandului ei Ceramictime – Diafan și Stropi de rouă – au legătură cu designul. Suntem destul de la curent cu creațiile deignerilor români pe zona de ceramică și insităm că minunățiile ei din porțelan, incluse în aceste două colecții, sunt ceva aparte în peisajul de la noi. Rar am mai văzut atâta migală atât în ce privește forma, cât și în experimentul cu glazurile, cel mai vizibil în colecția Stropi de rouă. Nu lăudăm însă doar migala, ci profunzimea demersului. Nu ar fi ajuns la aceste forme și texturi atât de delicate & complicate fără experimentul cotinuu în atelier. Vorbim de lucrările unui artist care-și definește maturitatea și în același timp își redefinește stilul prin epurare. Un less is more filtrat de minimalismul cel curat japonez.
Știm, expresia “lucrările artistului” sperie, te face să dai un pas înapoi și să cauți umbra artistului în încăpere asemenea elefantului ce urmează să-și facă intrarea pe o bilă… ceramică 😂. Răsuflați ușurați, prețurile pieselor diafane din porțelan sunt, veți constata, de cele mai multe ori sub cele pe care le vedeți afișate în showoroom-urile și expozițiile de design.
Suporturile de lumânare, din porțelan translucid, costă între 84 și 119 lei.
Globurile pornesc de la 49 lei (cel mai mic) și ajung la 99 lei (cel mai mare). Vorbim de porțelan, cu bobițe perfecte, aplicate fiecare manual pe obiect.
Clopoteii sunt de la 49 lei (cel mai mic) până la 94 lei (cel mai mare). Tot cu bobițe aplicate una câte una pe forma obiectului.
Stropi de Rouă este colecția care ilustrează suav memoria porțelanului. Poate nu știați, porțelanul este materialul cel mai delicat cu care poți lucra, care păstrează memoria atingerii: odată “îndoit” obiectul înainte de ardere, chiar dacă îl remodelezi și îl introduci perfect în cuptor, când îl vei scoate va dezvălui punctul vulnerabil, “îndoitura” de dinainte de refacere.
Folosindu-se tocmai de acest “defect”, Aniela a amprentat bolurile și paharele. Acum obiectele poartă poetic amprenta creatorului și te trag de mână să le atingi. Ce-i drept, la cât de perfecte și delicate sunt, e bine să știi că poți să pui degetul și mâna pe ele. 🙂
Îmi doresc ca piesele să stabilească o interacțiune cu cel care le folosește. Pe lângă textură, e important să aibă un semn al lor, distinctiv, cu care să începi descoperirea atunci când le ții în mână. Cu toții atingem, explorăm tactil obiectele pe care le folosim. E important să le simțim”.
Glazura colecției e una la care a ajuns după multe experimente. Aniela îi spune “flori de gheață”, mie îmi evocă ghioceii primăvară, cu stropi de rouă. Vei comanda trei boluri și vei vedea că aceeași glazură nu va ieși identic, “florile de gheață” se distribuie de fiecare dată într-o altă geometrie, ce nu poate fi reprodusă.
Ajungem și la prețuri, ca să vedeți că e totuși accesibil să integrezi porțelanul cu semnătură acasă. Setul de două pahare, care nouă ni se pare cadoul ideal pentru o pereche îndrăgostită de , costă 230 de lei, iar bolurile de la 150 de lei (cele mici) până la 275 lei (cele destul de generoase).
Să fie hygge, cu stropi de lumină caldă. 🙂
Găsești piesele din porțelan ale Anielei Ovadiuc prin Ceramictime și în spațiul Art Time, din strada Popa Nan nr. 10 (București), pe care îți recomandăm oricum să-l pui pe hartă.
Fotografii: Alex Boghian (moodboard, atelier și portretul Anielei); fotografiile creațiilor vin prin Ceramictime.
Și câteva imagini din atelier, ca să fie vizita completă: