Acum patru ani, într-o seară de august, îi cunoșteam la noi în grădină pe Ruxi și pe Dan. Nu avem cum să uităm replica lor după ce s-au învârtit preț de vreo două ore prin curte: “Vrem și noi o grădină la fel!”. Desigur, nu i-am luat prea în serios, mulți dintre oamenii faini care vin pe la noi ajung instant să-și dorească o casă la fel. Doar că din momentul în care trecem rapid în revistă ce înseamnă asta – foarte mult timp, ceva investiție și întreținere constantă – încep să facă tot posibilul să ne scoată ei pe noi cât mai des din casă. În special primăvara, când totul trebuie reîmprospătat, funcționăm după principiul “nu sunați, mai ieșim noi din când în când”. 😄
Așa arată acum grădina lui Ruxi și Dan!
Dar să revenim la povestea noastră. Le-am promis lui Ruxi și lui Dan că le vom face o vizită, pentru că ne-a plăcut mult de ei. A venit toamna, a venit iarna, iar în primăvara următoare ne-au sunat: “Ce faceți? Când veniți să facem grădina?”. Treaba devenea serioasă, așa că am mers și am descoprit o grădină mai mare ca a noastră, care arăta așa:
Before
Foișorul înainte de amenajare
Zona cu placa de ciment
Problemele evidente erau:
1. Foișorul “tradițional” care deja nu se mai ținea bine, lemnul putrezise în partea de jos, și pe care nu-l foloseau demult: era atât de “închis” încât devenise un spațiu de depozitare.
2. Zona cu placa de ciment, cum i-am spus noi, care avea nevoie de un facelift total și o cu totul altă utilitate.
3. Faptul că nu era nicio zonă de interes în grădină, niciun colț care să te îmbie la relaxare.
Dan și Ruxi testaseră deja la noi ce înseamnă să petreci timp într-o grădină cu colțuri cosy, cât de multe îți poate aduce acasă – seri mai frumoase, zile lungi pe iarba din curte, prieteni mai aproape. Așa că au plecat de la ce le-a plăcut cel mai mult la noi: și-au dorit un foișor Ochișoru style!
Foișorul – provocarea numărul 1
Foișorul nostru, de la Ochișoru, a fost creat de Bogdan din ferestre mari de stejar și sticlă veche, salvate de la demolări. Probabilitatea de a-ți ieși în cale astfel de piese când ai nevoie de ele e de 0,0000001%. Scenariul previzibil ar fi fost să le recreăm întocmai: doar că a comanda un cadru de stejar cu ochiuri de sticlă pentru o suprafață de câțiva metri pătrați aruncă pur și simplu bugetul în aer.
Astfel, după ce am salvat tot ce am putut din foișor și l-am deschis pe cele două laturi, am creat un sandviș din profile de lemn caroiate între care am montat o placă de plexiglas cât mai gros și rezistent (la zgâriere, soare etc.).
Nimic nu se aruncă totul se transformă a fost de altfel principiul redesenării foișorului. Era necesară deschiderea pe cele două laturi și consolidarea părților rămase pe poziție pentru a crea atmosfera unui mic living în grădină. Lemnul înlăturat (mai puțin cel din partea de jos, putrezit) alături de cel al băncuțelor tipice foișoarelor de la noi a fost recuperat și reintegrat în crearea canapelei în L.
În vara următoare, foișorului i-a fost adăugat deck peste gresie, ca să întregim cum se cade atmosfera marină.
Foișorul are de la loc de luat masa, cu masă extensibilă, la răcitor de sticle.
Zona de lounge cu barul – provocarea numărul 2
Inspirația pentru “zona de pe ciment” a fost plaja noastră. Am adus ceva din spiritul celor două zone de interes ale grădinii Ochișoru în Otopeni. 🙂 A fost creat un deck, iar vegetația deja existentă l-a ghidat pe Bogdan în alegerea punctelor de focus: montarea copertinei albe, locul barului, ghirlandele de lumini.
Apropo de vegetație, ceea ce inițial ni se părea un copăcel aproape fără viață s-a dovedit a fi accentul irezistibil al zonei. Bogdan i-a intuit potențialul când începea să înverzească și i-a creat un “pat” alb doar pentru el, să maximizeze vizual contrastul. Pietrele albe sunt lipite una câte una pe cadru de ciment alb aliniat deck-ului. Nu era recomandată aglomerarea într-un cadru, ar fi făcut curățarea foarte grea, iar băieții probabil s-ar fi distrat pe cinste să le care peste tot prin grădină. 🙂
Zona unde era placa de ciment, acum tratată cu #ochisoruspirit. Ziua și seara.
Finalul cel mai Fericit!
Fiecare proiect, pe lângă strădania noastră de a-i da viață prin atmosferă, e, de fapt, însuflețit de proprietar, ajunge să se dezvolte după chipul și asemănarea celor care-l locuiesc. Nu a existat până acum pentru noi o metamorfoză mai fericită decât legătura care s-a creat între grădină și Ruxi & Dan, mai ales Dan. 🙂 Ne plac proprietarii implicați, care trec alături de noi prin tot procesul de selecție & construcție, conștienți că nu totul se face bătând din palme sau că totul e… la un click distanță.
Dincolo de proiectul care ne-a apropiat și mai mult și dincolo de bucuria lor de a petrece seri acasă ce se lasă cu emoții și amintiri, Dan s-a transformat pur și simplu după căutatul soluțiilor și drumurile alături de Bogdan. Din momentul noii grădini, își alocă constant o parte din timp întreținerii ei, căutării unor noi plante care să completeze tabloul verde, inserării amintirilor de vacanță printre decorațiunile foișorului. Iar asta chiar îl face fericit – e o descoperire de sine care aduce împlinire, pe lângă emoția celor alături de care savurează atmosfera grădinii lui.
Pentru a-l face și mai primitor, pe lângă deschiderea pe cele două laturi cu “ferestrele” caroiate, Bogdan i-a adăugat foișorului o pergolă, pe care se întind frumos beculețe și plante agățătoare.
Am făcut fotografiile la mai bine de jumătate de an după ce am predat grădina. Faptul că ele arată atât de bine i se datorează și lui Alex (fotograful nostru atent la lumini și atmosferă), dar și lui Dan, care-și îngrijește oaza cu la fel de multă pasiune și răbdare ca Bogdan.
Detalii din cel de-al doilea foișor marin al Bucureștiului.
Bugetul, pentru că întotdeauna vei auzi “Cât costă?”.
Bugetul total alocat transformării grădinii, ce include de la materiale folosite, până la plante, decorațiuni, lumini și fee-urile de construcție & amenajare, a fost de aproape 9.000 euro. Durata realizării proiectului – de la construcție, la tușa dată de decorațiuni – a fost de două luni.
Piesele de mobilier vin în mare parte de la IKEA, materialele de la Hornbach, plantele tot de la Hornbach și sere, iar accesoriile din colecția personală a familiei și de la Jysk.
Din șantier:
Din șaniter: cum am albit foișorul, cum am creat deschidere și contrast.
Bogdan, supervizând proiectul
Va urma…
După ce am finalizat “proiectul grădina”, ne-am mutat în fața casei, să aranjăm frumos zona de la intrare. Dar despre asta în episodul următor. 🙂
Fotografii: Alex Boghian
Le mulțumim lui Ruxi și lui Dan pentru atâtea după-amieze minunate petrecute la ei! ❤️
1 comment
Bogdan Voicu, esti MINUNAT! <3