Acum doi ani pe vremea asta ne pregăteam de amenajarea unei garsoniere foarte mici, de doar 25 de metri pătrați.
Nu-i ușor să faci acasă dintr-un spațiu în care abia te învârți. Lucrările au durat în jur de trei luni, iar intervenția a fost una… la toate nivelurile. Am refăcut compartimentarea, adică am mutat bucătăria în locul băii și invers – numai așa puteam câștiga o oarecare deschidere și un spațiu mai fluid. În același scop am anulat peretele dintre cameră și balcon, dar și o parte a celui ce separa camera de bucătărie, pentru a le lăsa să comunice.
3-era baia. Acum este bucătăria. O parte din peretele dintre 3 și 5 (camera) s-a dus. La fel și cel dintre cameră (5) și balcon.
4 era bucătăria. Acum este baia.
Povestea before&after
Dinspre cameră spre bucătărie și zona de intrare.
Aici era înainte baia.
Provocările au fost:
1. Garsoniera se afla la etajul 10, iar instalația termică – ca în toate blocurile comuniste la ultimul etaj – brăzda spațiul mult mai jos de plafon.
Soluție – țevile au fost urcate cât mai aproape de tavan și mascate de un plafon fals, decupat pe laturi și iluminat perimetral cu bandă LED. Lumina lui indirectă face atmosferă.
Tevile instalației de încălzire la nivelul ușilor
După
Pe conturul plafonului fals am vopsit sus cu vopsea aurie metalizată. Să încălzim și mai mult și să dispersăm mai multă lumină.
Așa era înainte vederea spre balcon:
După: camera comunică acum cu balconul, separate de un bar, care a fost construit pe baza peretelui dintre ele. La baza parchetului din balcon am păstrat iluminarea perimetrală. La ultimul etaj, ai senzația că plutești peste oraș.
2. Pereții erau și foarte strâmbi și foarte deteriorați. Au trebuit întăriți, aproape reconsolidați, să rămână pe poziții. Ceea ce a întârziat lucrările.
Conceptul camerei – pe lângă restricțiile majore de spațiu în care trebuia să inserăm și zonă de dormit, și depozitare, și zonă de lucru – a fost să inspire o minigrădină posibilă suspendată în jungla urbană. De aici tapetul Jungle și texturile naturale, de lemn.
Biroul. 🙂
Bucătăria a fost amenajată pe locul fostei băi. Și a fost tratată cu vopsea aurie, în dreptul blatului și pe plafon, ca să sporim luminozitatea.
Înainte, când aici era baia:
Vedere de la intrarea în garsonieră
Baia a fost amenajată pe locul fostei bucătării:
Oglinda este retractabilă, glisează în perete, ca geamul să poată fi deschis.
Și să se vadă asfințitul superb.
Am pus bandă LED și la duș.
Dinspre baie spre cameră.
Înainte, când aici era bucătăria:
Implicarea noastră a fost totală în etapele șantierului și ale achizițiilor: am primit cheile și le-am returnat la finalul curățeniei, a trebuit să ne ocupăm de absolut tot, dar am și avut mână liberă.
Provocările atât de mari ale spațiului au fost până la urmă cele care au ne-au făcut să ne gândim la soluții altfel. Cu toate greutățile din spate, rămâne proiectul cu una dintre cele mai spectaculoase transformări.
Și câteva cifre
Durata șantierului + amenajare a fost de aproximatix 3 luni.
Bugetul total pentru șantier + amenajare (toate materialele, toate piesele, electrocasnice, sanitare, tocărie și toate fee-urile incluse) – aprox. 18.000 euro.
Majoritatea pieselor și finisajelor vin de la Hornbach, Ikea, JYSK. Singurul răsfăț au fost întrerupătoarele – Livolo.
Canapeaua extensibilă este Karup, fololiul pliabil – Mobexpert, lampadarul – Exotique. Măsuța de cafea și decorațiunile sunt de la Combic.ro.
Vedere de sus