Toamna trecută, când totul era “normal”, iar noi nu știam asta, ne-am ocupat de camera Emmei. 💛 Între timp, micuța Emma și-a luat în stăpânire micul univers pus la cale cu atâta grijă de părinții și bunicii ei, cu ajutorul nostru. Este, desigur, cel mai diafan proiect al nostru și nici nu putea fi altfel. 🙂
De la ce am pornit?
De la o încăpere goală, păstrată pentru a fi personalizată. Și de la schițe care, spre norocul nostru, au fost modificate total pe parcurs. Detaliem imediat de ce “norocul”. 🙂
Before
Primele schițe
Inițial, voiam ca tot peretele de vizavi de canapea să fie îmbrăcat în căsuțe-corpuri de depozitare, cu înălțimi diferite. Între ele, unde era vechiul birou al părinților, visam la o masă de joacă Transformo pentru Emma.
Primul moodboard, înainte de trecerea în 3D. Cu perete tablă de scris prevăzut și el cu acoperiș și Transformo integrate.
De ce am modificat (aproape) tot?
În continuare ne place foarte mult jocul căsuțelor-dulapuri din schițele de mai sus, ale căror acoperișuri le vedeam iluminate discret și proiectate deasupra grinzii camerei – cu siguranță vom pune cândva ideea în practică. Noi am început însă să lucrăm propriu-zis la camera Emmei de la mijlocul lui octombrie, iar pe atunci ea se grăbea să ne cunoască de Crăciun. Aveam două luni la dispoziție să facem mobilierul pe comandă în cea mai aglomerată perioadă a anului (!).
Discutând mai multe aspecte cu părinții, am ajuns la concluzia că ar fi o investiție prea mare, nu mai zicem de risc – costul creștea tocmai pentru a fi gata la timp – în cazul în care când Emma va mai crește vor alege să se mute. Așa că am mers pe piese ușor de integrat în noile decoruri create pentru nevoile și aspirațiile ei.
Ce am apreciat
De la primele discuții cu mămica, Alexandra, focusul a fost pe discreție, calitate, jocuri subtile, materiale naturale. Alexandra nu voia briz-briz-uri roz, dar a reacționat extraordinar la ilustrațiile semnate de Cristina Barsony, printate special pentru camera Emmei de Colorhood. Nu era genul care să aleagă rapid ceva mass-market doar pentru că “se poartă”, a preferat alternativele care fac diferența: lampa-balon, Dream Big, este dintr-o sticlă impecabil turnată, de la brandul italian Ideal Lux, prin Combic.
Cum s-au derulat operațiunile
⇒De la primul moodboard am vrut lambriu și dacă tot l-am vrut, l-am și făcut in house, din placaj (nu e prima dată când o facem). Nu încerca asta acasă dacă nu ai pereții drepți. Se mai pot drege mici imperfecțiuni, dar dacă pereții tăi sunt cam văluriți, nu te poți apuca de lambriu până nu-i îndrepți perfect.
Dacă tot am pus lambriu, am schimbat și plinta și odată cu lambriul și prizele ce urma să stea pe el, plus întrerupătoarele, ca să fie totul nou.
⇒Am stabilit schema cromatică – adică i-am chinuit pe băieții responsabili de șantier cu patru culori într-o singură cameră. 🙂
Unt pentru lambriu, peretele cu ușa, peretele cu caloriferul, grinzi și tavan.
Piersică pentru fundalul corpurilor de depozitare.
Verde pastel deasupra lambriului.
Verde mai închis-tablă de scris cu creta pentru peretele ce iese în față dintre nișele cu corpurile de depozitare.
⇒De la bun început am stabilit să nu facem intervenții majore – cum ar fi să mutăm firele electrice acolo unde știam că vrem surse de iluminat suplimentare. Așa că am tras totul cu fir decorativ, aparent.
Furnizori
• Mobilierul alb – pătuțul, dulapul, comoda de înfășat, căsuțele-biblioteci, etajerele-norișori sunt toate de la Fleximo. Alături de așternuturile și husele textile necesare, plus câteva jucării. Piesele, toate din Mdf, au ajuns exact la termenul stabilit.
• Vopselurile pentru toate suprafețele camerei – pereți, lambriu și peretele verde închis-tablă de scris sunt Benjamin Moore. Sunt vopseluri eco.
• Storurile cu o tentă discretă de roz sunt de la Insula de perdele.
• Canapeaua este Ikea, extensibilă, s-au gândit foarte bine că e posibil să doarmă cât mai aproape de Emma uneori.
• Fotoliul și taburetul gri sunt de la Jysk.
• Covoarele, ghirlanda textilă de pe peretele de scris cu creta (cel verde închis), pernuțele decorative și câteva jucării textile sunt de la Zara Home.
• Lampa-balon este de la Combic, iar celelalte de la Ikea. Pendantul de deasupra fotoliului gri a fost confecționat de noi.
• Ilustrațiile, cum am mai spus, au fost special printate prin amabilitatea lui Cristian Dobrescu, Colorhood. Sunt toate semnate Cristina Barsony.
E bine să știi că… bugetul pentru a decora la detaliu camera unui micuț – de la o vopsea cât mai curată, la piese de calitate nu e deloc mic. Doar caută o minibibliotecă mai haioasă din mdf (ca să nu zicem lemn natur – unde prețurile sunt și mai mari) și vei vedea că totul se învârte în jurul a 2.000 lei.
În același timp, nu aglomera din prima. Nevoile vor fi oricum altele peste 2 ani. Lasă loc pentru cutii mari de jucării și asigură-te că ai ales din start piese ușor de reintegrat. Pătuțul de la Fleximo, de exemplu, are și extensii care îi vor servi Emmei până la 10 ani. 😉
Acestea fiind povestite, le mulțumim părinților, Alexandrei și lui Marius, pentru frumoasa colaborare. Și îi urăm Emmei cel mai călduros bun venit în micul ei univers. Suntem siguri că îl va personaliza și mai interesant decât am făcut-o noi deja.
Emma s-a născut în semnul Vărsător. Este o frumoasă, gingașă, sănătoasă și mereu bine-dispusă. Mai mult, îi stă perfect în tonuri de verde și Light peach, culorile predominante ale micului ei univers. Deși am înțeles că acum mămica i-a luat și haine in culori de roz pudră. 🙂
Nu am mai apucat să-i scriem o dedicație pe peretele de scris cu creta și să-i facem o mască faină la calorifer. Dar viața e o poveste deschisă, iar anumite detalii e savuros să le reiei peste timp. 💛
Fotografiile sunt semnate de Alex (Boghian).